Események

Pro Urbe díj

20130218_085533

Id. Deák Lászlót, társaságunk ügyvezetőjét 2012-ben a megtisztelő PRO URBE díjjal tüntette ki a ferencvárosi önkormányzat nevében dr. Bácskai János polgármester.

 

 

 

Márton Nap 2013
 „Ej, ej, garázda tél apó!

Ki ördög hítta kelmedet,

Hogy sz. Mártonnap tájba’ hó

Borítja házi telkemet?”


Arany János

 

A Márton utca 14. szám alatti szikvízüzemben családias hangulatú Márton-napi összejövetel volt november 11-én.
Tóth Betty köszöntőjében elmondta, hogy Deák Lászlóval régóta dédelgetett tervük valósult meg. A Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatója jövőre szeretne egy nagyobb szabású Márton-napi rendezvényt tartani, amelybe bevonják a kerületi fiatalokat és időseket is.

Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója elmesélte a jelenlevőknek a Márton utca nevének eredetét. Szvetenay Márton nyitrai születésű ügyvéd számos ingatlant vásárolt ezen a helyen; szőlőültetvényei is voltak a Tűzoltó utca környékén. Az ingatlanbefektető több telket adományozott a Fővárosnak azzal a feltétellel, hogy két utcát is elneveznek róla. Így lett az egyik Márton utca, míg a másik – később Lenhossékra átkeresztelt – pedig a Szvetenay utca.

Deák László követendő példának tartja, hogy régen voltak olyan emberek, akik támogatták, anyagilag segítették a közösséget, a várost. A 2012-ben „Pro Urbe Ferencváros” díjjal kitüntetett szikvízkészítő mester büszkén mutatta az udvarában a több, mint 150 éves szőlőtőkét, ami ékes bizonyítéka annak, hogy Ferencváros korábban szőlő- és bortermelő vidék volt.

Bereczky Zoltán református lelkész bemutatta Szent Márton püspök életét, aki a mai Szombathelyen – Savariában – született 317 körül. Már egészen kicsi korában vonzódott a vallásossághoz, otthonról is elszökött, hogy a templomba mehessen. 15 éves korában hadba rendelték, de ott is minden eszközzel a szegényeket segítette.A legenda szerint, amikor püspökké akarták választani, libák közé bújt, hogy ne találják meg, ám a libák hangos gágogásukkal elárulták rejtekhelyét.A koldusok és katonák védőszentjeként tisztelt Szent Márton püspök volt az első szent, aki nem mártírként halt meg.
Márton napon kóstolják meg az újbort a néphagyomány szerint. Ekkor kezdték meg a paraszti életben a téli pihenést, a cselédek megkapták évi járandóságukat – rendszerint egy libát is.Ennek állított emléket a Deák szikvízüzemben tartott összejövetel, amelyről természetesen nem hiányozhatott a libazsíros kenyér és az újbor sem. Természetesen szódával, hiszen Ferencváros ezzel a hagyományőrző vállalkozással is büszkélkedhet, ahol ezt a világszerte ismert hungarikumot állítják elő.

A Márton-napi megemlékezés hagyományteremtő szándékkal indult, hiszen ezek a rendezvények összekovácsolják az együtt élőket, jó alkalmat biztosítanak egymás és lakókörnyezetük mind jobb megismerésére.